AED

“Waarschijnlijk is het sommige oplettende wijkbewoners al opgevallen: sinds woensdag 14 maart hangt er een AED tussen de ingang van de Twister en de ingang van het Huis van de Wijk. In een mooi rode kast, speciaal hiervoor ontwikkeld, waakt hij over ons allemaal. Nu kan ik me voorstellen dat er wel wat vragen zijn over deze AED. Hieronder zal ik proberen een beeld te schetsen van deze AED, waar deze voor bedoeld is en waarom deze zo belangrijk is.”

Mirjam Braak – van Rhee is, behalve secretaris van het Wijkcomité, ook ambulance-chauffeur. Zij geeft uitleg over de AED (Automatische Externe Defibrillator):

“De cijfertjes in Nederland:
Jaarlijks krijgt 1 op 1000 mensen een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd.
Daarvan worden ongeveer 10.000 mensen gereanimeerd, wat neerkomt op gemiddeld 200 reanimaties per week.
In ongeveer de helft van de gevallen is het hartritme zeer ernstig verstoord waardoor diegene alleen geholpen kan worden door zo snel mogelijk hulp in te roepen via 112, een ‘schok’ van een AED te krijgen en er een reanimatie opgestart wordt.
Uit onderzoek blijkt dat de eerste 6 minuten van cruciaal belang zijn.

Omdat professionele hulpverlening (ambulance, maar ook politie of brandweer) gemiddeld 10 minuten tijd nodig heeft om ter plaatse te komen is ook een goed BurgerHulpVerlenings-netwerk erg belangrijk en zeker van toegevoegde waarde. Deze BHV’ers worden bij melding, via 112, van een reanimatie automatisch mee gestuurd tegelijk met de ambulance. Doordat deze BHV’ers mensen zijn die op dat moment in de buurt zijn van het slachtoffer kan er heel snel gestart worden met reanimeren en het aansluiten van een AED.

De meeste AED’s, en dus ook de onze, hangen buiten. Dit wordt gedaan omdat de AED dan 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is. Echter om ongewenst gebruik te voorkomen is deze AED afgesloten met een cijferslot. Deze cijfercombinatie wordt bij een inzet meegestuurd in de oproep naar de BHV’ers.

Mocht u ooit in de situatie komen dat iemand een circulatiestilstand krijgt, zorg er dan voor dat u kalm blijft en weet waar u bent. Bel direct 112 en laat de AED halen. De centralist van 112 kan u ook al helpen, dus probeer vooral goed te luisteren naar de vragen en instructies van de centralist. Ze kunnen een leven redden!

Wilt u meer informatie over, of u aanmelden als BurgerHulpVerlening, kijk dan op www.hartslagnu.nl . Ook de website van de Nederlandse Hartstichting staat boordevol informatie hierover. En heeft u nog vragen: stel ze gerust!”

Namens het wijkcomité, Mirjam Braak – van Rhee
info@norbertuswijk.nl

Foto: Mirjam in actie tijdens de Veiligheidsmarkt (juni 2017) waar ze uitleg gaf over haar werk als ambulance-chauffeur