Op de buitenmuur tussen de Twister en het Huis van de Wijk is een Automatische Externe Defibrillator (AED) bevestigd.
Mirjam van Rhee is ambulancechauffeur en was ook een periode secretaris bij het Wijkcomité. Haar uitleg over de AED leest u onder de afbeelding:
“De cijfertjes in Nederland:
Jaarlijks krijgt 1 op 1000 mensen een circulatiestilstand, ook wel hartstilstand genoemd.
Daarvan worden ongeveer 10.000 mensen gereanimeerd, wat neerkomt op gemiddeld 200 reanimaties per week.
In ongeveer de helft van de gevallen is het hartritme zeer ernstig verstoord waardoor het nodig is om zo snel mogelijk hulp in te roepen via 112, een ‘schok’ van een AED te geven en reanimatie op te starten.
Uit onderzoek blijkt dat de eerste 6 minuten van cruciaal belang zijn.
Omdat professionele hulpverlening (de ambulance, maar ook de politie of brandweer) gemiddeld 10 minuten tijd nodig heeft om ter plaatse te komen is ook een goed BurgerHulpVerlenings-netwerk erg belangrijk en zeker van toegevoegde waarde. Deze BHV’ers worden bij melding van een reanimatie via 112 automatisch op de hoogte gebracht, tegelijk met de ambulance. Doordat deze BHV’ers mensen zijn die op dat moment in de buurt zijn van het slachtoffer kan er heel snel gestart worden met reanimeren en het aansluiten van een AED.
De meeste AED’s, en dus ook de onze, hangen buiten. Dit wordt gedaan omdat de AED dan 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar is. Om ongewenst gebruik te voorkomen is deze AED echter afgesloten met een cijferslot. Deze cijfercombinatie wordt bij een inzet meegestuurd in de oproep naar de BHV’ers.
Mocht u ooit in de situatie komen dat iemand een circulatiestilstand krijgt, zorg er dan voor dat u kalm blijft en weet waar u bent. Bel direct 112 en laat de AED halen. De centralist van 112 kan u ook al helpen, dus probeer vooral goed te luisteren naar de vragen en instructies van de centralist. Ze kunnen een leven redden!
Wilt u meer informatie over, of u aanmelden als BurgerHulpVerlening, kijk dan op www.hartslagnu.nl . Ook de website van de Nederlandse Hartstichting staat boordevol informatie hierover.”
Foto: Mirjam in actie tijdens de Veiligheidsmarkt (juni 2017) waar ze uitleg gaf over haar werk als ambulancechauffeur