Kunst in de wijk

De buitenkunst in onze wijk is het bekijken waard. Daarom krijgt het een plekje op deze pagina.
Mist u nog een kunstwerk of heeft u meer informatie over een van de geplaatste werken, mail dan even naar samendoen@norbertuswijk.nl zodat we deze pagina samen zo volledig mogelijk kunnen maken.


De Ruisende Bloem, bij het Huis van de Wijk, is een Cortenstaal kunstwerk van Xander Spronken uit 1998.
Beschrijving op de plaquette: “Het spel van bladeren in wind en regen is een oneindig ritme dat steeds weer uitnodigt tot visualiseren. Het is de inspiratiebron geweest voor dit ruimtelijk en bewegend beeld.”


Levensvreugde, het bronzen kunstwerk op het Schutroedeplein, is in 1989 gemaakt door Marius van Beek. Het beeld is een replica van de ‘liggende moeder en kind’ uit de beeldengroep in Arnhem-zuid, Malburgen. Ook in Tilburg is een bronzen replica te vinden. (Beide 1969.) De versie in Horst kreeg een andere titel.
Er is ook nog een polyester versie in van Beeks eigen collectie.
Beschrijving op de plaquette van Levensvreugde: “Vernieuwing en creativiteit, ook in ondernemen.”


Het kunstwerk Aan Resident Jan P.K. van Eechoud staat aan de rand van de speeltuin op de hoek Julianastraat/ Jan van Eechoudstraat. Het betonnen beeld werd gemaakt door Rob Stultiëns en is geplaatst in 1961. Op de plaquette staat de volgende tekst:
“Opgedragen aan Jan P.K. van Eechoud, Horstenaar van geboorte en voormalig resident van Nieuw Guinea. Uitgebeeld wordt een pionier die een gesloten gebied openbreekt.”
(In onderstaande fotogalerij ook enkele foto’s uit de oude doos.)


De Troon in het Beatrixpark mag natuurlijk niet ontbreken in deze reeks. Het ontwerp en de basis zijn van Jacqueline Hanssen, maar het bijzondere is dat heel veel omwonenden hebben bijgedragen aan dit prachtige kunstwerk. Tijdens Burendag 2013 werd de troon feestelijk onthuld.
Er zijn ook verschillende fotoalbums over het ontstaan van dit kunstwerk:


Kind met twee duiven heet dit kunstwerk officieel, maar in de volksmond kreeg het al snel de naam ‘Bartje’. Het is gemaakt door Frans Cox en in 1968 geplaatst voor de toenmalige SBO-school de Peelhorst aan de Gebroeders van Doornelaan. In 2016 kreeg het een plekje verderop in dezelfde straat, op het plein voor de glas-in-loodwand van de Twister. Op de plaquette bij het bronzen beeld staat als uitleg “Menig kind zoekt troost in de natuur als gevolg van negatieve ervaringen in de maatschappij.”

In het boekje ’60 jaar samen wonen in de Norbertuswijk’ kwam Bartje, net als Jan (kunstwerk van Eechoud), aan het woord. Klik hier voor de bewuste pagina’s uit het boekje.


Deze pagina wordt tweewekelijks aangevuld met steeds weer een ander buitenkunstwerk.