Kunst in de wijk

De buitenkunst in onze wijk is het bekijken waard. Daarom kregen de volgende werken een plekje op deze pagina:

Mist u nog een kunstwerk of heeft u meer informatie over een van de geplaatste werken, mail dan even naar samendoen@norbertuswijk.nl zodat we deze pagina samen zo volledig mogelijk kunnen maken.


Sinds 1994 siert een waar Meuleveld de buitenmuur van de gymzaal. Ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van de Meuleveldschool schilderde Rieky Janssen het sprookjesachtige tafereeltje met prachtige details. Het is inmiddels flink vervaagd maar spreekt nog steeds tot de verbeelding bij jong en oud.

Hoe het zo ver is gekomen dat Rieky aan het schilderen sloeg vertelde ze zelf vol enthousiasme terwijl ze door de ontwerpen en foto’s bladerde in haar atelier in Meterik. Klik hier om haar verhaal te lezen.
Meer foto’s zijn te bekijken in het online fotoalbum.


De Dafjes, een ontwerp van Jeu van Helden, staan sinds juni 2019 aan de Gebroeders van Doornelaan. De kunstenaar heeft daarvoor aan wijkbewoners gevraagd om woorden te schrijven die volgens hen met onze wijk te maken hebben. Met die woorden heeft hij de vorm gemaakt in precies dezelfde hoogte en lengte als de originele Dafjes. Ook de kleuren zijn originele Daf-kleuren. In de avond gaat de verlichting aan, wat een bijzonder beeld oplevert op het grasveld naast het Molenveldhuis.
Op de wieldoppen staat het ‘bijschrift’:

  • In 1959 werd gestart met de bouw van het ‘neej dörp’
  • De hoofdstraat kreeg de naam ‘Gebr. van Doornelaan’
  • Hub en Wim van Doorne bedachten in die jaren het ‘pientere pookje’
  • Hun innovatieve werk heeft veel betekend voor de economie
  • Wijkbewoners schreven in 2019 mee aan dit kunstwerk
  • ‘ZONDER VERSNELLING VOORUIT’ t.g.v. 60 jaar Norbertuswijk

Foto’s van het hele proces ‘van ontwerp tot onthulling’ zijn te bekijken in het online fotoalbum.


Kind met twee duiven heet dit kunstwerk officieel, maar in de volksmond kreeg het al snel de naam ‘Bartje’. Het is gemaakt door Frans Cox en in 1968 geplaatst voor de toenmalige SBO-school de Peelhorst aan de Gebroeders van Doornelaan. In 2016 kreeg het een plekje verderop in dezelfde straat, op het plein voor de glas-in-loodwand van de Twister. Op de plaquette bij het bronzen beeld staat als uitleg “Menig kind zoekt troost in de natuur als gevolg van negatieve ervaringen in de maatschappij.”

In het boekje ’60 jaar samen wonen in de Norbertuswijk’ kwam Bartje, net als Jan (kunstwerk van Eechoud), aan het woord. Klik hier voor de bewuste pagina’s uit het boekje.


De Troon in het Beatrixpark mag natuurlijk niet ontbreken in deze reeks. Het ontwerp en de basis zijn van Jacqueline Hanssen, maar het bijzondere is dat heel veel omwonenden hebben bijgedragen aan dit prachtige kunstwerk. Tijdens Burendag 2013 werd de troon feestelijk onthuld.
Er zijn ook verschillende fotoalbums over het ontstaan van dit kunstwerk:


Het kunstwerk Aan Resident Jan P.K. van Eechoud staat aan de rand van de speeltuin op de hoek Jan van Eechoudstraat/Julianastraat. Het betonnen beeld werd gemaakt door Rob Stultiëns en is geplaatst in 1961. Op de plaquette staat de volgende tekst:
“Opgedragen aan Jan P.K. van Eechoud, Horstenaar van geboorte en voormalig resident van Nieuw Guinea. Uitgebeeld wordt een pionier die een gesloten gebied openbreekt.”
(In onderstaande fotogalerij ook enkele foto’s uit de oude doos.)


Levensvreugde, het bronzen kunstwerk op het Schutroedeplein, is in 1989 gemaakt door Marius van Beek. Het beeld is een replica van de ‘liggende moeder en kind’ uit de beeldengroep in Arnhem-zuid, Malburgen. Ook in Tilburg is een bronzen replica te vinden. (Beide 1969.) De versie in Horst kreeg een andere titel.
Er is ook nog een polyester versie in van Beeks eigen collectie.
Beschrijving op de plaquette van Levensvreugde: “Vernieuwing en creativiteit, ook in ondernemen.”


De Ruisende Bloem, bij het Huis van de Wijk, is een Cortenstaal kunstwerk van Xander Spronken uit 1998.
Beschrijving op de plaquette: “Het spel van bladeren in wind en regen is een oneindig ritme dat steeds weer uitnodigt tot visualiseren. Het is de inspiratiebron geweest voor dit ruimtelijk en bewegend beeld.”


Mist u nog een kunstwerk of heeft u meer informatie over een van de geplaatste werken, mail dan even naar samendoen@norbertuswijk.nl zodat we deze pagina samen zo volledig mogelijk kunnen maken.
Alvast dank u wel!