60 jaar

In 2019, wanneer de gemeente Horst aan de Maas haar 800-jarig bestaan viert, vieren wij dat onze eigen Norbertuswijk 60 jaar bestaat. Dit doen we met een feestweekend voor alle wijkbewoners op 22 en 23 juni.
Het wordt een weekend vol sport en spel, gezelligheid en nog een heleboel andere verrassingen. Zo zal ook het uurwerk in de klokkentoren van de voormalige Norbertuskerk weer gaan lopen. En het nieuwe park, op de plek waar voorheen de Meuleveldschool stond, zal officieel geopend worden.

In het kader van 800 jaar Horst aan de Maas wordt er momenteel gewerkt aan een DAF-kunstwerk. Dit wordt onthuld tijdens het DAF-weekend (America & Griendtsveen). Lees verderop op deze pagina meer hierover.

Het volledige programma* voor die dagen:

Zaterdag 22 juni
Middagprogramma:

– 12.00 uur: officiële heropening van speeltuin ’t Östenriekske

– 12.30 uur: officiële opening van het nieuwe park en onthulling van de nieuwe naam

– Ingebruikname beweegstraat in het park door Olga Commandeur (voormalig olympisch deelnemer en bekend van Nederland in Beweging)

– 13.30 uur – ca. 18.00 uur: Zeskamp (met zeven spellen). Doe mee met een eigen team! KLIK HIER voor alle info over de Zeskamp.

Avondprogramma:

– 19.00 uur: Avondfeest in de sfeer van Montmartre met hapjes en drankjes, vertier, de prijsuitreiking van de Zeskamp, een dienstenveiling, lokale muzikanten en de Vinylzuchtige Types. KLIK HIER voor info over het feest.

– 0.00 uur: het uurwerk van de klokken in de toren wordt op feestelijke wijze weer op gang gebracht. 

 

Zondag 23 juni:

10.30 – 13.30 uur: Frühshoppen met de Reulsberger Muzikanten

*) Er kunnen nog (kleine) wijzigingen nodig zijn, dus enigszins onder voorbehoud)

Een week later, op 29 en 30 juni, worden in het kader van 800 jaar Horst aan de Maas de Gebroeders van Doorne geëerd tijdens het DAF-weekend in America en Griendtsveen. Ook in onze wijk besteden we aandacht hieraan:

Zaterdag 29 juni:

Op deze dag is er een toertocht met zo’n 300 DAF-voertuigen (DAF oldtimers, DAF trucks, DAF legervoertuigen, DAF bussen en DAF personenauto’s) door de hele gemeente. (Klik hier voor meer info.) Aansluitend zal om 17.00 uur aan de Gebroeders van Doornelaan het DAF-kunstwerk ‘Zonder versnelling vooruit’, waarvoor eerder vele wijkbewoners woorden hebben ingeleverd, worden onthuld. Het kunstwerk wordt op dit moment gemaakt door beeldend kunstenaar Jeu van Helden.

Hub van Doorne is geboren op 1 januari 1900 in America, op de eerste dag van de eeuw van de automobiel. Dat kan geen toeval zijn. Hij staat bekend als belangrijk uitvinder en industrieel. Vooral ook door het commerciële inzicht van broer Wim kon DAF uitgroeien tot een van de grootste ondernemingen van Nederland met internationale statuur. Hub had meer dan 150 octrooien op zijn naam staan en wordt onder de beroemde internationale automobielfabrikanten in dezelfde rij geplaatst als Carl Benz en Henry Ford. Naast dit feit was Hub van Doorne ook een mens met een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid. Reden genoeg om in 1959 de hoofdstraat van ’t neej dörp naar de heren te vernoemen. Dat werd de Gebr. van Doornelaan. Het nieuwe kunstwerk, dat een plekje krijgt aan die laan, legt uit waarom die gebroeders van Doorne hiermee geëerd werden. Een mooi stukje historisch erfgoed waar veel wijkbewoners een woordje aan hebben bijgedragen.

Zondag 30 juni:

De Dafjes rijden een Defilé en de DAF-eigenaren worden uitgenodigd om ook de Gebroeders van Doornelaan met het nieuwe kunstwerk te bezoeken. Ze zullen hier tussen 12.00 en 14.00 uur de mogelijkheid tot een pitstop hebben. Een mooi moment om al die fraaie automobielen te bewonderen.