Mozaïek

Een mozaïek vol symboliek

Nellie Peeters maakte het mozaïek bij de ingang van het Huis van de Wijk met als thema ‘Verbinding’. Het werd eind maart 2016 opgehangen en op de dag van de opening onthuld. De bolletjes in het kunstwerk symboliseren allerlei soorten mensen, vandaar de verschillende kleurtjes. Ze zijn allemaal verbonden met elkaar, behalve het paarse bolletje onderaan. Hij verkiest het alleen-zijn, maar er is altijd wel iemand in de buurt.

Het grotere kleurrijke bolletje is heel erg druk. De drie blauwe bolletjes hebben echt een klik met elkaar. Het blauwe vierkantje is het symbool voor Best Bijzonder en staat dus voor iedereen die net even anders is. Het zwarte bolletje is depressief, maar gelukkig wordt hij omringd door kleurrijke bolletjes die zich verbonden voelen met hem. Het rode vierkantje moet zijn identiteit nog ontwikkelen en houdt zich vast aan het rode bolletje. Het witte bolletje durft (nog) geen kleur te bekennen. Het gele bolletje rechts bovenin is in verwachting, vandaar het kleinere lichtgele bolletje binnen de cirkel. En “Ohja, dat hele kleine donkergroene bolletje rechts onderaan, dat ben ik”, voegde Nellie er aan toe, “dat was ik even vergeten.” De handtekening van de bescheiden kunstenmaakster.

Februari 2017: de symbolische gele bolletjes in levende lijve.

Update: nadat in de winter van 2021/2022 de tegeltjes begonnen los te laten heeft Nellie het werk mee naar huis genomen en opnieuw gemaakt. Nu met andere lijm, een ruwere ondergrond, iets andere kleuren en nóg meer symboliek. Het gele bolletje is nu veranderd in twee losse bolletjes maar er is wel een nieuw bolletje-in-een-bolletje. En ook Club63 heeft een plekje gekregen: de 4 grijze bolletjes rechtsonder staan daarvoor symbool. 😉

Misschien leuk om ook nog eens te zien hoe deze plek er vroeger uitzag, toen het gebouw nog in gebruik was als kerk. Onderstaande foto werd gemaakt in september 2007: