Expositie Helmie van de Riet

27-12-2022:
De komende tijd hangen er een aantal werken van beeldend kunstenaar Helmie van de Riet in de Huiskamer. Deze zijn te bewonderen tijdens de Koffieochtenden, maandag t/m vrijdag van 9.30 tot 12.00 uur.

Helmie is in 1961 geboren in Sevenum en woont momenteel in Hegelsom. In 2016 begon ze haar praktijk ‘Kleurrijke werkplaats Zonder Gum’, in eerste instantie in Hegelsom maar tegenwoordig aan de Gebr. van Doornelaan (in het pand van Bouwmensen), in onze wijk dus. Helmie geeft daar creatieve cursussen op maat aan mensen van alle leeftijden.

Enkele jaren geleden richtte ze samen met o.a. Wim Moorman en Jeu van Helden (de maker van onze drie Dafjes) het Kunstcollectief ZEEN op.

De werken die nu in het Huis van de Wijk hangen zijn tekenend voor de rode draad in haar werk. Zo komt menselijk lichaam veelvuldig in haar kleurrijke collages terug. Ze werkt met papier uit allerlei boeken waarvoor ze een systeem heeft van verzamelen, klasseren en inventariseren. Dit, in combinatie met haar grenzeloze creativiteit, leidt tot de bijzondere getoonde werken.

De twee werken met de koninklijk blauwe achtergrond zijn gemaakt in het begin van de Corona-pandemie. De platen komen uit medische tijdschriften en tonen de longen en longblaasjes. De bloemen geven hoop op betere tijden weer. Het blauw is de kleur van hoop.

Er hangen werkjes met een man en vrouw die een grote mand op de rug dragen. Deze manden werden vroeger gebruikt in de mijn om ijzererts en kolen te versjouwen. Nu zijn ze gevuld met bloemen en oude fossielen. Met hoop en hernieuwd leven in de cyclus van vergaan en weer opnieuw ontstaan. De sjouwers kijken, ondanks de draaglast, met vrolijkheid de wereld in.

Twee werken laten gemuteerde dierfiguren zien. Mens, dier en plant lijken een geheel te vormen. In een collagetechniek zijn gekantkloste kragen, schelpen, dierenpootjes en plantenonderdelen uit boeken gebruikt.

Het werk met de badende dame gaat over de verzuipende wereld, mede door klimaatverandering. Het werk is gemaakt tijdens de grote wateroverlast in Zuid Limburg. Ondanks dat kijkt de badende dame met een positieve blik de wereld in. Baden was in vroeger tijden een ware luxe en wordt nog steeds ervaren als een weldaad voor lichaam en gemoed.

Het portret van Helmie is gemaakt door een collega-kunstenaar. Bekijk meer van haar werk en informatie over haar werkplaats op zondergum.nl