Onze wijk

De Norbertuswijk ligt in het noordelijke deel van Horst (gemeente Horst aan de Maas) en is ontstaan begin jaren zestig. De wijk dankt haar naam aan de Norbertuskerk. De bouw hiervan werd in 1963 voltooid. In de volksmond wordt de Norbertuswijk nog steeds ‘neej dörp’ genoemd, of ‘jamdörp’. Die laatste naam kreeg de wijk toen de eerste nieuwe bewoners destijds zulke hoge woonlasten hadden dat er geen geld meer over zou zijn om vleeswaren voor op de boterham te kunnen betalen.

Hieronder is te zien tot waar de grenzen van onze wijk zich tegenwoordig uitstrekken:

 • Aan de westkant (links op de foto) vormt de Molengatweg de grens en de Meterikseweg tot aan de St. Jankapel.
  In het zuiden en oosten (onderkant en rechts op de foto) vormt de Kabroekse Beek de grens.
  Aan de noordzijde (bovenkant foto) is de Lindweg de grens en Veld Oostenrijk met enkele zijweggetjes nemen we nog mee. Voor een volledige stratenlijst klik hier.
 • Binnen de wijk zijn verschillende buurten, waarvan er een aantal zeer actief zijn.
 • Er staan ca. 1330 huizen in het wijkgebied, en daarin wonen ruim 3300 wijkbewoners.
 • Het nieuwe hart van de wijk wordt gevormd door de inmiddels verbouwde Norbertuskerk. Deze is tijdens Kerstmis 1963 in gebruik genomen als RK-kerk en op 30 januari 2011 weer uit deze functie ontheven. Vanaf 19 januari 2016 is de kerk, na een grondige verbouwing/aanbouw, in gebruik als schoolgebouw voor De Twister èn als Huis van de Wijk voor iedereen die een band heeft met onze mooie wijk. Ook is er een bijzondere Stilteruimte, die zowel door wijkbewoners als leerlingen en leerkrachten gebruikt wordt. De Twister is een samenvoeging van twee scholen: een reguliere basisschool en een school voor speciaal basisonderwijs.

 • Aan de zuidwest-kant van de kerk is de voormalige kapelaanswoning waar Stichting Leergeld is gevestigd.  Leergeld zet zich in voor schoolgaande kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar uit gezinnen met minimale inkomsten, die door gebrek aan middelen niet mee kunnen doen met hun leeftijdgenootjes.
 • Aan de achterkant van het kerkgebouw is zojuist de voormalige Basisschool Meuleveld gesloopt en ligt er nu een open terrein te wachten op inrichting tot park. De gymzaal aan de Pr. Marijkestraat is overeind gebleven en wordt dagelijks gebruikt door schoolkinderen, maar ook door ouderen die in groepjes aan beweging doen. Aan de andere kant van het park wordt momenteel kinderopvang ’t Nest verbouwd tot Kindcentrum.
 • Aan de gebroeders van Doornelaan is het Dendron College. Deze scholengemeenschap omvat de afdelingen Gymnasium, Atheneum, HAVO en VMBO die bij elkaar door zo’n 2200 leerlingen bezocht worden.

Dendron College

 • Tegenover het Dendron College is de opleiding voor mensen in de bouw: Bouwmensen. Hier wordt onderwijs gegeven door het bouwopleidingscentrum van Gilde Opleidingen.