De Norbertuswijk ligt in het noordelijke deel van Horst (gemeente Horst aan de Maas), is ontstaan in 1959 en gegroeid vanaf de jaren zestig. De wijk dankt haar naam aan de Norbertuskerk. De bouw hiervan werd in 1963 voltooid. In de volksmond wordt de Norbertuswijk nog steeds ‘neej dörp’ genoemd, of ‘jamdörp’. Die laatste naam kreeg de wijk toen de eerste nieuwe bewoners destijds zulke hoge woonlasten hadden dat er geen geld meer over zou zijn om vleeswaren voor op de boterham te kunnen betalen. (Het centrum van Horst werd in die tijd ook weleens het ‘kroêtdörp’ genoemd – kroêt = appelstroop.)

Hieronder is te zien tot waar de grenzen van onze wijk zich tegenwoordig uitstrekken:

 • Aan de westkant (links op de foto) vormt de Molengatweg de grens en de Meterikseweg tot aan de St. Jankapel (= grens Meterik).
  In het zuiden en oosten (onderkant en rechts op de foto) vormt de Kabroekse Beek de grens.
  Aan de noordzijde (bovenkant foto) is de Lindweg de grens. Veld Oostenrijk met enkele zijweggetjes nemen we nog mee. Voor een volledige stratenlijst klik hier.
 • Binnen de wijk zijn verschillende buurten, waarvan er een aantal zeer actief zijn.
 • Er staan ruim 1300 huizen in het wijkgebied, en daarin wonen ruim 3300 wijkbewoners.
 • Het nieuwe hart van de wijk wordt gevormd door de inmiddels verbouwde Norbertuskerk. Deze is tijdens Kerstmis 1963 in gebruik genomen als RK-kerk en op 30 januari 2011 weer uit deze functie ontheven. Vanaf 19 januari 2016 is de kerk, na een grondige verbouwing/aanbouw, in gebruik als schoolgebouw voor De Twister èn als Huis van de Wijk voor iedereen die een band heeft met onze mooie wijk. Ook is er een bijzondere Stilteruimte, die zowel door wijkbewoners als leerlingen en leerkrachten gebruikt wordt. Datzelfde geldt voor de keuken, die de brug vormt tussen school en Huiskamer. De Twister is een samenvoeging van twee scholen: een reguliere basisschool en een school voor speciaal basisonderwijs.

 • Aan de zuidwest-kant van de kerk zijn de voormalige pastorie en kapelaanswoning waar vanaf februari 2019 een podoloog en pedicure is gevestigd.
 • Vanaf 2018 wordt er gewerkt aan de inrichting van het park dat is ontstaan na de sloop van de Meuleveldschool. Dit zal op 22 juni 2019 officieel geopend worden.
 • De gymzaal aan de Pr. Marijkestraat is overeind gebleven en wordt dagelijks gebruikt door schoolkinderen, maar ook door ouderen die in groepjes aan beweging doen. Aan de andere kant van het park is een deel van de Meuleveldschool verbouwd tot Kinderopvang ’t Horster Nest. Het kreeg dezelfde kenmerkende groene en gele ’takken’ als de school.
 • Aan de gebroeders van Doornelaan is het Dendron College. Deze scholengemeenschap omvat de afdelingen Gymnasium, Atheneum, HAVO en VMBO die bij elkaar door zo’n 2200 leerlingen bezocht worden.

Dendron College

 • Tegenover het Dendron College is de opleiding voor mensen in de bouw: Bouwmensen. Hier wordt onderwijs gegeven door het bouwopleidingscentrum van Gilde Opleidingen.