Video’s wijk

Video’s van de wijk

Een rondreis door onze wijk in bewegende beelden is mogelijk dankzij de videofilmpjes op deze pagina.


Aan de Gortmeule

Landgoed de Gortmeule werd uitgeroepen tot een van de 25 Plekskes van Geluk in de gemeente. Onderstaand filmpje, inclusief geluid, geeft een indruk van de sfeer. Het filmpje is gemaakt op een mooie lentedag, 17 april 2021.


De eerstvolgende zes filmpjes zijn gemaakt door Martijn Schoeber (aanbeeld.com) en horen bij de verschillende verhalen in het jubileumboekje ‘NORBERTUSWIJK – 60 jaar samen leven in het sjemdörp’. Het boekje is in 2019 uitgebracht en bij alle voordeuren in de brievenbus gedaan. Het zal binnenkort ook in digitale vorm op deze website te vinden zijn.
Heeft u geen boekje ontvangen (bijvoorbeeld omdat u niet in de wijk woont) en wilt u graag alsnog een exemplaar ontvangen? Neem dan even contact op via samendoen@norbertuswijk.nl


Bartje

Eigenlijk heeft hij geen naam, het beeldje dat tegenwoordig voor De Twister staat, maar in de volksmond wordt hij Bartje genoemd. En in de speeltuin op de hoek Jan van Eechoudstraat/Julianastraat staat het beeld dat de pionier Jan van Eechoud eert. Allebei komen ze ‘aan het woord’ in bovengenoemd boekje. Het filmpje hieronder laat zien hoe standvastig ze zijn, ondanks de levendigheid om hen heen.


Cambrinus

Onderstaand filmpje neemt u mee naar het plekje waar vroeger een bolbaan was en daarna ‘de kroeg’ in, naar het stille Cambrinus, om nog even sfeer te proeven. Het bijbehorende verhaal van Jan Duijf leest u in het jubileumboekje over de bewoners van onze wijk.


Fritske

In onze wijk wonen we ook samen met vele huisdieren. Eén van de wijkhonden, Fritske, verkent drie maal per dag de wijk, samen met z’n wandelmaatje Mart. Wij mogen een stukje meelopen tijdens zo’n wandeling in de video hieronder.


Pr. Beatrixstraat

Aan de Prinses Beatrixstraat is van 2009 tot en met 2013 hard gewerkt om, na de woningen, ook het plantsoen een flinke upgrade te geven. De kroon op alle werk werd een heuse troon die, o.a. door omwonenden, beplakt is met duizenden steentjes. Onderstaande video geeft een sfeerbeeld van het Beatrixpark, zoals het tegenwoordig heet, in het voorjaar van 2019.
(In het boekje vindt u het bijbehorende interview met Gerrit en Nel Straten-Keijsers.)


De Twister & Huis van de Wijk

In 2015 werd de voormalige Norbertuskerk verbouwd tot school en Huis van de Wijk. De video neemt u mee naar binnen. In het jubileumboekje leest u hoe architect Robert Coppens ertoe kwam om het gebouw zo te ontwerpen als het nu is.


Wazelbank

Als de Wazelbank kon praten, dan zou ze hele verhalen kunnen vertellen. Deze video is gemaakt op een mooie voorjaarsdag in 2019. In het jubileumboekje een interview met Hanneke en Har, die het bankje een opknapbeurt gaven.


Onderstaand filmpje, over het ontstaan van de glas-in-lood-ramen, is gemaakt door Gilles Frencken.

Glas-in-lood-ramen

De enorme glas-in-lood-ramen van de voormalige Norbertuskerk werden door kunstenaar Jacques Frenken (1929) ontworpen. Mede dankzij de monumentale ramen in de oostwand bleef het gebouw behouden.
Vlak voordat de kerk gesloten werd bezocht de kunstenaar het gebouw nog eens. Hij werd verwelkomd en rondgeleid door Frans Coenders (‘Temke’). Jacques zijn zoon Gilles Frenken filmde dat bezoek en plaatste het op YouTube.
Klik op de afbeelding hieronder om het filmpje te bekijken.