Overige recepten

Hieronder staan enkele recepten van gerechten die geserveerd en/of bereid zijn tijdens activiteiten die onlangs georganiseerd werden door de werkgroep Samen Koken & Eten. In de toekomst wordt de lijst waarschijnlijk nog wel uitgebreid. Veel kookplezier!

Preisoep met Limburgse mosterd

Als bedankje voor de gezinnen die in de afgelopen drie jaar meewerkten aan de Multi Culti Culi-activiteiten werd er op zondag 2 oktober een gezellige middag georganiseerd waarbij SMAAK!-winnaar Gré Geurts haar befaamde preisoep met Limburgse mosterd kwam koken en serveren. Er werd met smaak gegeten terwijl de deelnemers elkaar beter leerden kennen. Het recept is hier te vinden als PDF. Veel kookplezier en…. eet smakelijk!

Multi Culti Culi ZomerProeverij

Bij de Multi Culti Culi ZomerProeverij op 17 juli werden de deelnemers getrakteerd op verschillende gerechtjes uit Brazilië, Syrië, de Fillipijnen en ook uit ons eigen kikkerlandje.
Bij de Braziliaanse ‘brigadeiro’ werd een mooie beschrijving gegeven:

8. IMG_1716

De brigadeiro maakt deel uit van de Braziliaanse cultuur en er wordt gezegd dat het een nationaal icoon is. Het is een dessert waarvan veel mensen kunnen genieten. Het kan worden gemaakt in het noorden of het zuiden, opgegeten door rijk of arm, mannen of vrouwen, kinderen of volwassenen.
(….)
De brigadeiro heeft een sentimentele waarde voor alle Brazilianen. Er wordt gezegd dat het eten van een brigadeiro mensen een vertrouwd gevoel geeft, want het is een manier om de gelukkige tijden, doorgebracht met familie en vrienden, te herinneren.

Een recept van deze traktatie:

  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 eetlepel boter
  • 3 eetlepels cacao
  • chocoladehagelslag

Bereiding:

  1. Roer de melk, boter en cacao op een laag pitje door elkaar.
  2. Kook het mengsel zodanig dik dat wanneer je roert je de bodem kunt zien. Schenk het mengsel in een ingevette schaal en laat het op kamertemperatuur afkoelen. (ca. 10 minuten)
  3. Vet je handen in met boter en vorm kleine balletjes van de afgekoelde chocolade mix.
  4. Ter decoratie rol je de balletjes in chocolade hagelslag.

*Mocht het niet mogelijk zijn om balletjes te maken van de chocolade mix, kook het dan nog 5 minuten door en probeer het opnieuw.

Afghaanse Kookworkshop

Tijdens de Afghaanse Kookworkshop (29 juli) werd er gesmuld van verschillende authentieke gerechten, gezamenlijk bereid door wijkbewoners, onder leiding van de charmante Nazia Mirzadeh.
Van een tweetal gerechten staan hieronder de recepten. Klik op de naam van het gerecht om een Wordbestand te downloaden. Dit kunt u eenvoudig uitprinten om mee te nemen naar de toko (tip: het Brukske in Venray) bij het kopen van de ingrediënten en om te raadplegen als u in de keuken staat.

Veel kookplezier en نوش جان (“Noesje dzjaan”)

IMG_1951

Mantoe – Afghaanse gevulde deegroosjes

Qabili Palaw – Afghaans rijstgerecht