Wei in het park

Wijkgenoot Ruud Lenssen wist al vele harten te raken met zijn indrukwekkende documentaire ‘Wei’, waarin hij het dementie- en mantelzorgtraject van zijn ouders heeft vastgelegd. De film werd vertoond in verschillende dorpen in de regio en kreeg wereldwijd veel waardering. Na de filmvertoning konden bezoekers het gesprek aangaan met de regisseur en enkele experts op het gebied van dementie en mantelzorg. Doel van de Dorpentour is om de bewustwording rondom dementie en mantelzorg te vergroten en taboes te doorbreken. “Eén op de vijf mensen krijgt dementie en met de vergrijzing is dat een hele grote groep. Daar moeten we ons als samenleving op voorbereiden.”

De film roept wellicht vragen op of de behoefte om eens iemand te spreken. Daarom nog een paar tips van de Mantelzorgondersteuner:
• In de (jaarlijks terugkerende) week rond de Dag van de Mantelzorg (10 november) kunnen mantelzorgers in Horst aan de Maas worden verrast met een pakketje. Kijk op synthese.nl/activiteiten/gemeente-horst-aan-de-maas-verrassingspakketje-mantelzorgers voor meer informatie.
• Herkent u dementie? Op www.samendementievriendelijk.nl kunt u gratis een korte online training doen. Samen maken we ook Horst dementievriendelijker. Op de site vindt u tevens tips voor het omgaan met dementie én hoe u de mantelzorger van iemand met dementie kunt ondersteunen.
•  Wilt u meer informatie over ondersteuning? Kijk dan op www.ikbeneenmantelzorger.nl. U kunt zich daar bovendien inschrijven voor de nieuwsbrief. Mailen kan ook: mantelzorghorst@synthese.nl.

—————-

Als onderdeel van de Dorpentour, een initiatief van Synthese, werd de documentaire op 4 september 2020 ook vertoond in het Meulenveldpark, in het hart van onze wijk. Voor filmmaker Ruud Lenssen een thuiswedstrijd, hij woont praktisch om de hoek. Met 150 stoelen was dit de grootste voorstelling van de tour.
Hoe dat eruit zag is te zien in het online fotoalbum. Klik hiervoor op onderstaande afbeelding.

 

‘Wei’ was een succes in de bioscopen en ontving binnen een maand de Kristallen Film-status. Eind augustus won Ruud met ‘Wei’ de hoofdprijs voor Beste Internationale Documentaire op het Filmfestival Kitzbühel in Oostenrijk.

Momenteel wordt er door Craviet Theatermakers gewerkt aan een theatervoorstelling met de titel Wei – achter de mist. Deze zal op Wereld Alzheimerdag 2022 (21 september) in première gaan. Tip: neem tissues mee.

De DVD is ook te koop bij o.a. de Bruna.

 

Kijk op www.ruudlenssen.nl/dorpentour voor meer informatie en het tourschema.