Beweegplein

Olga Commandeur toonde bij de opening van het beweegplein (juni 2019) een aantal unieke/alternatieve manieren om de verschillende toestellen te gebruiken. Klik op onderstaande afbeelding om het album met een kleine selectie van de foto’s te bekijken.

Onderstaande foto’s met tekstjes stonden eind 2021 en begin 2022 in de digitale NorbertusNieuwsbrief.

Heeft u het zich weleens afgevraagd, waar dat ‘muizentrapje’ in het Meulenveldpark nou voor is? Het is bedoeld om de fijne motoriek te oefenen. Door stap voor stap met de vingers omhoog en omlaag te ‘lopen’ werkt u aan soepele handen en schoudergewrichten. Probeer het maar eens. En vergeet ook de andere hand niet.

Het beweegtoestel met de gele ‘kralen’: Houd met elke hand een kraal goed vast en beweeg ze van voor naar achter. Herhaal de beweging en verander het ritme waarmee je dit doet. Deze oefening versterkt de flexibiliteit en beweeglijkheid van de schouders. Tegelijk wordt de oog-handcoördinatie getraind. Succes met proberen!

Op de balanceerbrug in het park spelen kinderen graag. Ook volwassenen kunnen er uitdaging vinden, bijvoorbeeld door de voeten op twee verschillende ‘balkjes’ te plaatsen en zo te balanceren met zo min mogelijk steun van de handen. Verplaats de voeten en vindt, elke stap vooruit (of achteruit), weer opnieuw de balans.

Het ronde schijfje naast de balanceerbrug heet de ‘Core twister’ en is bedoeld om uw voeten op te zetten. Terwijl u de handgreep vasthoudt draait u met voeten en heupen van de ene naar de andere kant. Houdt hierbij uw knieën licht gebogen en uw schouders recht. De schouders blijven recht, evenwijdig aan de handgreep. Probeert u het een keer?

Door zittend op het balansplateau, voeten los van de grond en handen aan de stang, te proberen uw evenwicht te bewaren oefent u de spieren die de wervelkolom ondersteunen. Wel even een doekje meenemen om erop te leggen zodat uw kleding schoon blijft. Veel mensen gaan er namelijk ook met de schoenen op staan.

Op het hoekje van het grootste beweegtoestel bevindt zich het stapplateau waar u op en af kunt stappen terwijl u zich veilig vasthoudt aan de stang. Dit verhoogt de hartslag en maakt de benen sterker. Het plateau kan ook gebruikt worden voor rek- en strekoefeningen. Veel beweegplezier!

Weer een onderdeel van het grote toestel: bij het loopnet zet u uw voeten tussen het net terwijl u in een stevige houding staat. Loop vooruit, opzij en achteruit zonder daarbij het net te raken. Houdt uw handen op de steunbalken en beweeg rustig. Deze oefening zorgt voor een goede houding en versterkt uw balans.

 

Veel beweegmogelijkheden met de balken van de brug. Een ervan is deze: ga met de handen op de stang en gestrekte armen buiten de brug staan. Hou de voeten op de plek terwijl u de ellebogen buigt totdat de borst de stang raakt. Duw vervolgens rustig af tot u weer rechtop staat. Herhaal deze beweging enkele malen.

Een onderdeel dat eigenlijk geen uitleg behoeft: de fietspedalen. Waarschijnlijk het meest gebruikte onderdeel, waardoor de bandjes regelmatig stuk zijn.