Beatrixpark

De Pr. Beatrixstraat: van broodnodige renovatie tot koninklijk park – 2009-2013

In 2009 zijn 32 woningen aan de prinses Beatrixstraat gerenoveerd met een prachtig resultaat. Helaas werd echter door de renovatiewerkzaamheden het plantsoen tussen de huizen bijna geheel vernield. Tijdens de feestelijke afsluiting van de renovatie in oktober 2009 werd door de wethouder toegezegd dat ook deze veldjes opgeknapt zouden worden, want die konden toch niet achterblijven bij de prachtige woningen. Maar u kent het wel, de ambtelijke molens, ze malen traag. Na een relatieve radiostilte van enkele maanden staken een aantal bewoners de schouders weer onder het plan. Er werden gesprekken gevoerd, plannen aangepast en vooral veel gepraat en gemaild.

Bekijk in onderstaand album de foto’s van de renovatie van de woningen die destijds beschikbaar werden gesteld door Maan Wijnhoven.

Fotopagina Beatrixpark Burendag 2011

Zowel de gemeente als Wonen Horst staken veel geld in het nieuwe plantsoen. De grasmat werd geheel vernieuwd, het skelterbaantje in ere hersteld en er kwam nieuwe beplanting met een haag als omheining. De bewoners zelf gingen aan de slag met het planten van het plantgoed en de hagen en dragen sindsdien ook de zorg voor het onderhoud van de hagen.

Op 20 oktober 2011 kreeg ons project ‘Beatrixpark ontmoet Kunst’ een prijs uitgereikt van 5000 euro vanuit het Maashorstfonds. De Rabobank, die dit fonds beschikbaar stelde, was zeer te spreken van de ‘bottom-up’-benadering (het samenwerken en inzetten van de buurt zelf) en de co-financiering van het gehele project rondom het Beatrixpark. Ook de werkgroep was hier apetrots op. Klik HIER voor de projectomschrijving!

In het kader van NLdoet werd er op 16 maart 2013 hard gewerkt in het park en werd de plek van het nieuwe kunstwerk definitief bepaald. Kijk maar eens in onderstaand album.

Eerder hadden een aantal leden van de werkgroep al een bezoekje gebracht aan de werkplaats van kunstenares Jacqueline Hanssen, die de troon heeft ontworpen. Zie onderstaand album voor een kleine impressie daarvan.

Foto’s van het maken van de fundering op 23 maart, het beton storten op 29 maart en tenslotte het moment dat de kroon op het werk kon. Dat hele proces is te bekijken in het online fotoalbum:

De omwonenden en enkele leerlingen van het Dendron College kregen een workshop mozaïeken van Jacqueline.

Op 6 juni werd er gestart met het beplakken van het Kunstwerk met mozaïeksteentjes. Met een paar kartrekkers en hulp van vele omwonenden werd het een plek van ontmoeting waar niet alleen een prachtige troon ontstond, maar waar ook lief en leed werd gedeeld. Het creatieve proces is, van begin tot eind, vastgelegd in ca. 200 foto’s (zie onderstaand album).

>

Helaas zijn er een paar dagen later ’s nachts vernielingen aangericht. Hier werd op 13 juni in de HALLO Horst aan de Maas aandacht aan besteed in het artikel Beeld Beatrixpark vernield. Door de foto bij het artikel kreeg nu wel heel Horst een idee van hoe mooi het Kunstwerk ging worden.

Ook leerlingen van het Dendron-college leverden een bijdrage aan de troon:

Na maandenlang samenwerken volgde de onthulling. Zelfs dat was een verrassend creatieve happening, met een kroontje, heuse lintjes, een gouden strik en zonnebrillen. (Zie onderstaand album.)

Het is inderdaad een ‘schitterend’ Kunstwerk! (Vandaar de zonnebrillen.)

En HOERA! HOERA! HOERA! doet Jacqueline ook op de voorpagina van de HALLO:
de onthulling van hèt Kunstwerk!