Samen wandelen

Wandel gezellig mee!

Afsluiten met koffie in het Huis van de Wijk.
Deelname is gratis voor wijkbewoners.

Vragen? samenbewegen@norbertuswijk.nl

Ellie Keizer in Praatje met Paul – NorbertusNieuwsbrief 19-11-2018 – over Samen Oplopen:

“Buiten de therapiepraktijk om wandel ik wekelijks met Norbertuswijkbewoners. Dit ‘Samen Oplopen’ is elke vrijdag van 9.00 tot 10.00 uur vanaf het Huis van de Wijk. Bewegen is goed voor iedereen. Ook omdat ik als therapeut een overwegend zittend beroep heb komt de extra beweging goed uit. Mijn streven is om iedere dag de gezondheidsnorm van 10.000 stappen te maken en dat hou ik goed in de gaten. Wat is er dan mooier om samen met anderen op te lopen? En door het bewegen in de buitenlucht komt ook je geest in beweging. Lichaam en geest beïnvloeden elkaar immers.

Mijn passie voor lopen is ontstaan doordat ik mensen met angst en depressie behandel. Mensen komen beter in hun vel te zitten door het buiten bewegen. De functie van het Samen Oplopen is niet alleen zomaar wat wandelen. Je raakt in gesprek met elkaar en er kan een soort van netwerken ontstaan. Je hoort al wandelend bijvoorbeeld wat de ander bezig houdt en wat voor liefhebberijen hij of zij heeft. Zo leer je elkaar kennen, kom je soms leuke dingen aan de weet of krijgt tips over van alles en nog wat. Opmerkingen als: ‘Hé, doe jij dat? Wat leuk om te horen!’ horen we vaak. Al samen oplopend kom je in contact met elkaar. Een andere functie voor mij is het ‘signaleren’. Je pikt op wat er bij mensen leeft. Als begeleider kan ik daar op inspelen. Sociale cohesie is belangrijk voor de samenleving. We zullen elkaar echt nodig hebben in deze steeds meer individualiserende wereld.

Bij het Samen Oplopen in de Norbertuswijk zijn de deelnemers, zoals in elke wandelgroep, zeer divers. Er zijn vlottere en tragere wandelaars. Om toch ieder op zijn eigen niveau te kunnen laten wandelen splitsen we, wanneer dit nodig is, vooraf de groep op. Ik vraag ook altijd of de deelnemers graag ‘stedelijk’, door straten en langs wegen, of juist liever in de ‘natuur’ willen wandelen. Dit stemmen we altijd samen af. Het Samen Oplopen gaan altijd door, onder alle weersomstandigheden, mits de veiligheid van de wandelaars niet in gevaar komt. Deze activiteit loopt sinds maart 2018. Het is een vrij constant groepje, maar nog wat mager in aantal. We streven natuurlijk naar meer deelnemers. Meerdere of andere dagen zou mooi zijn, maar dan zijn er ook andere begeleiders bij nodig. We gaan eerst voor meer deelnemers voor onze vrijdagochtendgroep. Dat zou al heel mooi zijn!”