Samen koken met veelal bekende ingrediënten, maar dan net even anders. Hollandse menu’s uit eigen keuken worden afgewisseld met gerechten uit andere landen. Verrassende recepten waarmee een driegangendiner wordt bereid. En daarna samen genieten van het resultaat. Dát is Koken met een Twist, gewoonlijk elke derde donderdag van de maand van 17.30 tot ca. 21.00 uur.
Deelname: € 9,00 als bijdrage in de kosten.
Heeft u vragen of opmerkingen, reageer dan bij voorkeur via de mail, of spreek Roelanda Boskamp of Svetlana Sjevtsjoek even aan.

Aanmelden kan via koken@norbertuswijk.nl of door uw naam en contactgegevens in te vullen op het formulier op het prikbord in het Huis van de Wijk. Er is plek voor 12 deelnemers.Oktober 2023
We kookten een kleurrijk najaarsmenu: romige pastinaaksoep met schijfjes appel, pompoenpuree met spruitjes en kip en tot slot een appeltaarttoetje met de bekende Spaanse Licor 43.
Het was smullen! 
Recepten oktober 2023


September 2023
Tijdens het Italiaans Koken met een Twist kwam het vakantiegevoel weer even naar boven. De gerechten waren leuk om te maken en heerlijk om te eten.
Als voorgerecht was er koude tomatensoep (dankzij Roelanda’s magische kunsten was die razendsnel koud en eetbaar). Vervolgens kwam de spinazielasagne op tafel en die was zó lekker dat de schaal leeg was voordat er een foto gemaakt kon worden. Als toetje was er een vanillie-panna-cotta, gegarneerd met groene druifjes.
Probeer het ook eens: Recepten september 2023
Bekijk de foto’s in het fotoalbum door op onderstaande afbeelding te klikken.


Augustus 2023
Na een zomerstop in juli werd er op 18 augustus weer gekookt met een Twist. Als voorgerecht werd er heldere kippensoep gemaakt met daarbij stokbrood chorizo met tomaat en kaas. De deelnemers genoten vooral van de kip met abrikozen die, samen met aardappelpuree en sperziebonen, het hoofdgerecht vormden. Na afloop was er koffie.
Recepten augustus 2023


Juni 2023
Een bijzonder menu waarvan helaas geen foto’s zijn. Als voorgerecht was er vinegret (met o.a. rode biet en zuurkool), daarna gevulde paprika en als afsluiter een soort poffertjes, die ‘oladi’ heten.
Recepten juni 2023
In juli is er even een zomerstop maar op de derde donderdag van augustus wordt er weer gekookt met een Twist.


Mei 2023
Vanwege Hemelvaart werd er niet op donderdag, maar op vrijdag 19 mei gekookt met een Twist. “Het was een interessante avond met als thema een gezonde leefstijl. Met alle hobbels op je levenspad en positief denken. We kookten vegetarische gerechten. Courgettesoep, witlofsalade met appel en gedroogde cranberries en risotto met spinazie en pesto. Verrassend smakelijk!”
Recepten mei 2023


April 2023
“Op 20 april kookten we met een achttal mensen een voorjaarsmenu.
We startten met een verrassend makkelijke en lekkere slasoep waarin garnalen zwommen.
Als hoofdgerecht werd het Limburgse goud, oftewel asperges, bereid en geserveerd samen met botersaus, ei, zalm en aardappeltjes.
Waarna er nog plaats was voor een toetje: een chocoladezoen van Ankie Doensen. Een heerlijk, maar machtig toetje met banaan, chocolademousse, advocaat en slagroom.
Nadat we bijgekomen waren van al dat lekkers ruimden we op en dronken nog een kopje koffie of thee in ons internationale gezelschap wat deze keer bestond uit een van oorsprong Amsterdamse, een Oekraïense, een Ierse, een Amerikaanse en nog een paar Horster meense.
Het was weer een lekkere, leerzame en bovenal een heel gezellige avond met mooie contacten.
Op naar het menu van mei!”
(LET OP: omdat het die donderdag Hemelvaart is wordt er eenmalig op vrijdag, 19 mei, gekookt met een Twist.)
Recepten april 2023


Maart 2023
Dat maart z’n staart roert hebben we de afgelopen weken wel gemerkt. Ook bij Koken met een Twist roerden ze in maart en zo maakten ze een lekkere aardappelsoep, een oriëntaalse gehaktpastei met tzaziki en ratatouille en als nagerecht vanillepudding met een petit-beurre-koekje. De deelnemers hebben ervan genoten! Het menu bleek te inspireren tot een gesprek over de verschillende smaken die een mens kent. Het was erg gezellig.
De volgende keer Koken met een Twist is op donderdag 20 april.
Recepten maart 2023


Februari 2023
Met een overzichtelijk groepje van 7 mensen kookten we dit keer een carnavalsmenu dat gemakkelijk te bereiden was en goed voedde.
Het voorgerecht bestond uit een wortelsoep. Het hoofdgerecht was een mega hamburger uit de oven, die luxe werd afgetopt met allerlei kleurrijke ingrediënten. Groenten en frietjes mochten natuurlijk niet ontbreken. Er was nog een beetje ruimte voor een toetje: perziken met munt en een scheutje amandelmelk. Onder het genot van een wijntje werden de drie gangen genuttigd. Daarna werd de keuken grondig gereinigd en gingen alle deelnemers met een voldaan gevoel naar huis, de carnaval tegemoet.
Recepten februari 2023


November 2022
“We kookten een vegetarisch menu. Een pompoen soep, heel gemakkelijk en bijzonder lekker. Daarna maakten we een hartige pannenkoek met Chinese groenten en eieren. De deelnemers hadden hun twijfels erover omdat er geen melk aan te pas kwam, maar deze werd als bijzonder lekker en goed vullend als maaltijd ervaren. We sloten af met koffie en gebak.
Na opgave is iedereen weer welkom op ons kerstdiner donderdag 15 december.
Recepten november 2022


Oktober 2022
Helaas geen foto’s dit keer, maar wel de recepten van de gemaakte gerechten: Aardbei-tomaat Caprese met basilicum, Zalm uit de oven met tomaten, courgette en geitenkaas en als nagerecht heerlijke Citroenschuim.
Recepten oktober 2022


September 2022: Zomermenu
“We waren maar met 6 personen maar het was weer een avond met fijne gesprekken én we hebben lekker gegeten. De recepten vergden veel snijwerk maar het koken was wel snel en eenvoudig. We maakten een venkel-knolselderijsoep met kastanjechampignons. Als hoofdgerecht heilbotfilet met druivensaus, krieltjes en koolsalade. En als toetje maakten we hangop.
Het voordeel van veel snijwerk is dat je je heel veel van tevoren kunt klaarzetten. Ook het toetje kan ruimschoots van tevoren klaargemaakt worden. Voor een zomermenu is dit heel praktisch.
Tip: de soep is zowel luxe als goedvullend en zou dus ook als maaltijd kunnen volstaan.”
Recepten september 2022
(De volgende Koken met een Twist is op donderdag 20 oktober.)


Augustus 2022: Indische augustus
“Vandaag kookten we Indische gerechten. De recepten kwamen van Yvonne Rambags. Zij gaf ook leuke uitleg over de verschillende kruiden uit de Indische keuken. We mochten ruiken en proeven en ook wat betreft de benaming hebben we veel geleerd. En, ook niet onbelangrijk, het waren heerlijke gerechten die we bereid hebben.
Als voorgerecht Gado Gado. Het hoofdgerecht was Kip Bumbu Rudjak en als nagerecht maakten we Pisang Goreng (gebakken banaan) met ijs en chocoladesaus.
Het was weer een gezellige avond die we afsloten met een kop koffie.”
Recepten augustus 2022
(We koken weer met een Twist op donderdag 15 september.)

Er is niet alleen lekker gekookt, er zijn ook lekker veel foto’s gemaakt, dus er is weer een online fotoalbum!
Klik op de afbeelding hieronder om het te bekijken. 


Juli 2022: Zomermenu
“We zijn gestart met een rode bieten carpaccio.
Daarna als hoofdgerecht luie plov met geslagen kip, iets dat vaak wordt gekookt in Oekraïne. Bijzonder, lekker en gemakkelijk te bereiden.
Met een frisse appelblos-smoothie was het zomer menu compleet.”
Recepten juli 2022
(De volgende Koken met een Twist is op donderdag 18 augustus.)


Juni 2022: Pinkstermenu
Het was een warme dag dus het kwam goed uit dat het een eenvoudig menu was.
“We hebben met een klein groepje lekker gekookt en fijne gesprekken gehad. Begonnen met een zomerse komkommersoep. en daarna een gehakt preischotel, afgewerkt met aardappelgratin. Geen toetje maar wel koffie met bonbons na.”
Recepten juni 2022
(Op 21 juli is de volgende Koken met een Twist.)


Mei 2022: Twistmenu
Deze maand maakten we een twistmenu.
We zijn gestart met peterseliesoep met als twist een gepocheerd ei erin. Als hoofdgerecht asperges met zalm en röstirondjes. Daarna citroenschuim uit de oven.
Deze keer hadden we maar één heer in het gezelschap, maar nu begrepen de dames ook waarom een chefkok vaak een man is. Op 16 juni is de volgende Koken met een Twist.
Recepten mei 2022

 


April 2022: Vrolijk menu
Voor de eerste keer na de corona-periode hebben we weer samen gekookt. Een gezellig gezelschap met ook weer nieuwe gezichten.
We maakten een aspergesalade als voorgerecht (zie foto) en een varkenshaasschotel als hoofdgerecht. Met een toetje van Griekse yoghurt en vers fruit was het menu weer compleet.
We verheugen ons weer op 19 mei wanneer asperges echt in de hoofdrol staan.
Recepten april 2022


Wijkbewoner Angelo Tonoli koos de recepten voor het Italiaans Koken met een Twist op donderdag 27 februari. Als voorgerecht werden er kaas-/groentespiesjes gemaakt (Spiedini di verdure con fantina) en als hoofdgerecht was er Spaghetti alla caprese. Van beide gerechten zijn de recepten hier te downloaden.

Klik voor meer foto’s en het volledige verslag op onderstaande afbeelding.


Voor het thema ‘Het snertmenu’ werden er op 30 januari erwtensoep en pannenkoeken gemaakt.
Klik op onderstaande afbeelding voor het fotoalbum. Klik hier voor de recepten.


Op derde kerstdag werd er een feestelijk kerstmenu gekookt. Dit bestond uit:
• paddenstoelbouillon
• konijnenbouten met perzik, groente-ratatouille en (kant-en-klare) aardappelkroketjes
Îles flottantes/drijvende eilandjes
+ een kaasplankje (maar hiervan is geen ‘recept’, dit is naar eigen inzicht samen te stellen)
Via onderstaande foto komt u in het online album. De recepten zijn hier te vinden.


Op donderdag 28 november stond voor ‘de 11e maand’ op het menu:
• Voorgerecht: vijgen met geitenkaas en parmaham
• Hoofdgerecht: kalkoenschnitzel, gepofte aardappel, geroosterde bloemkool, trio paprika en champignons
• Nagerecht: griesmeelpudding met sinaasappel
Klik op onderstaande afbeelding om de foto’s en het verslag te bekijken. De recepten zijn hier te downloaden.


Op 31 oktober was het Duitse Oktoberfeest de inspiratiebron voor het menu.
• Vooraf Glühwein.
• Buffet met Duitse broodjes, braadworst, beenham, zuurkool en mosterdsaus.
• Als toetje Duitse rijstepap met pruimen.
De foto’s zijn te bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken. De recepten zijn hier te downloaden.


Op 26 september was het ‘Gewone Leven Menu’ aan de beurt. Een makkelijk te maken menu dat ook zeer geschikt is voor de zomerperiode:
• Vooraf: romige rode-bietensoep.
• Als hoofdgerecht: frisse barbecuesalade.
• Nagerecht: pruimencompote van verse pruimen.
De foto’s zijn te bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken. De recepten zijn hier te downloaden.


Op 29 augustus kookten twaalf deelnemers tijdens een gezellige avond het ‘Lekker-eten-menu’:
• verse Waldorfsalade vooraf
• Cottage Pie als hoofdgerecht
• als verrassend toetje gebakken watermeloen.
Bekijk in onderstaand album de foto’s en lees het verslagje. De recepten zijn HIER te vinden.


Op 25 juli, de warmste dag tot dan toe in ons land gemeten (43°C), was dit het menu:
• Voorgerecht: koninginnensoep
• Hoofdgerecht venkel-aardappelpuree en gehaktballen met geglaceerde bospeen
• Nagerecht: sinaasappeldroom.
Het smaakte heerlijk en het was weer gezellig. De foto’s zijn te bekijken in onderstaand album. De recepten vindt u HIER.


Op 26 juni was het erg warm. Wat fijn dat het Italiaanse menu met een Horster twist daar zo goed bij paste. De foto’s tonen de prachtige gerechten. De recepten zijn HIER te downloaden.


Vanwege Hemelvaart werd er eenmalig op vrijdag gekookt met een Twist, in plaats van op donderdag. En natuurlijk werd er een Hemels menu bereid. De foto’s zijn te bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken. De recepten via deze link.


Op donderdag 25 april was het nog even Pasen bij Koken met een Twist.
• Voorgerecht: velouté met paling
• Hoofdgerecht: lamskoteletjes met krieltjes in de schil en verse asperges
• Nagerecht: advocaatijstaart.
Klik op de afbeelding hieronder om de foto’s te bekijken en een verslagje te lezen. Klik hier voor de recepten.


Op 28 maart werd het voorjaar in de maaltijd gestopt tijdens Koken met een Twist. De deelnemers maakten Franse uiensoep, gegratineerde varkenshaas op een aardappelbedje en oranje smoothie. De recepten vindt u hier en de foto’s zijn te bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken.


Vlak voor de drie gekste dagen van het jaar was de Vasteloavend al te proeven. Op het menu stonden Carnavalssoep, Dreumelvlees met steppegras en Vasteloavendwok. Als afsluiter was er een Alaaftoetje. Alles in rood, geel en groen.
De recepten zijn hier te vinden. Het fotoalbum is te bekijken met een klik op onderstaande foto.


Een goed begin van het nieuwe jaar: het Lekker-eten-menu dat op 31 januari werd bereid. Met een Londonderry soepje, nasi goreng van bloemkoolrijst met kipsaté en als toetje gevulde appel met vanillesaus. Er werd genoten, zowel tijdens het koken als tijdens het eten. Foto’s en een verslagje via onderstaande foto. De recepten zijn hier als PDF te downloaden.


Natuurlijk stond er voor december een chique kerstmenu op de planning. Op derde kerstdag werd er genoten tijdens het samen koken en natuurlijk ook tijdens de maaltijd. De recepten zijn hier te downloaden. Foto’s en een verslagje zijn te vinden door op de foto hieronder te klikken.


November is van oudsher de slachtmaand en dat inspireerde de dames van Koken met een Twist tot een niet-alledaags menu. Klik op onderstaande afbeelding om foto’s en verslagje te bekijken.
De recepten zijn hier te downloaden en printen.


Vrijdag 27 oktober werd er gekookt in het thema Herfst. Foto’s zijn te bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken. Er staat ook een verslagje bij. De recepten kunt u hier downloaden.


Op donderdag 27 september stond voor Koken met een Twist een kleurrijk menu op het programma.
Via onderstaande afbeelding vind u de foto’s en een verslagje in het online fotoalbum.
De recepten zijn hier te vinden.


Mexicaanse muziek en een dansende kokkin: hoe gezellig kan je een Mexicaanse kookavond maken?
Klik op onderstaande afbeelding voor foto’s en een verslagje van deze bijzondere kookavond.
De recepten zijn hier te vinden.


Op donderdag 26 juli was het maar liefst 36 graden. Dat er in het thema De snelle keuken werd gekookt kwam dus goed uit. Er werd genoten van een heerlijk driegangenmenu.
Hier zijn de recepten te vinden en via de afbeelding hieronder zijn de foto’s te bekijken en een kort verslagje te lezen.


Het kwam goed uit dat er een Zomermenu op de planning stond voor donderdag 28 juni, want het kwik steeg buiten tot 30 graden die dag. Klik hier om de recepten te downloaden.
Foto’s zijn te bekijken met een klik op onderstaande afbeelding.


Op 31 mei kookte een groep dames een Hollands menu met verse asperges. De recepten zijn hier te vinden en de foto’s zijn te bekijken door op onderstaande afbeelding te klikken.


Onder leiding van medewijkbewoner Laura Smits-Weldon werd er op donderdag 26 april een Ierse maaltijd gekookt. Op het menu stonden Garlic Mushrooms, Cottage Pie en Bread and Butter Pudding.
De recepten zijn hier te downloaden en printen.


Op 29 maart werd er gekookt in de sfeer van Pasen. In onderstaand album niet alleen de foto’s, maar ook een verslagje.
De recepten zijn hier te vinden.


Het was weer de Hollandse pot, die op donderdag 25 januari op tafel kwam bij Koken met een Twist.

De recepten:
(klik op de naam van het gerecht om het recept te downloaden)
Voorgerecht:       Paprikasoep
Hoofdgerecht:    Palmkool-stamppot
Nagerecht:          Chocolademousse

Klik op de afbeelding om het bijbehorende fotoalbum (met verslagje) te bekijken.


Op 28 december werd er een feestelijk Kerstmenu met een Twist gekookt.

De recepten:
(klik op de naam van het gerecht om het recept te downloaden)
Voorgerecht:      Kerstbal-festival
Hoofdgerecht:   Kotelet met verse bramensaus
Peulvruchten-ratatouille
Knolselderij-mixpuree
Nagerecht:         Tiramisu

Klik op de afbeelding om het bijbehorende fotoalbum (met verslagje) te bekijken.


Op 28 november werd er Arabisch gekookt.

De recepten:
(klik op de naam van het gerecht om het recept te downloaden)
Voorgerecht:    Fatush (Arabische salade)
Hoofdgerecht: Biryani (rijst met kip, groenten en kruiden)
Nagerecht:       Konafa (vergelijkbaar met baklava)

Klik op de afbeelding om het bijbehorende fotoalbum (met verslagje) te bekijken.


Het thema Halloween leverde op 26 oktober een heerlijk menu op.

De recepten:
(klik op de naam van het gerecht om het recept te downloaden)
Voorgerecht:    Pompoensoep (met geitenkaas als twist)
Hoofdgerecht: Hamburgers van rundvlees en gewokte aardappelblokjes
Sperziebonen speciaal
Nagerecht:       Peertjes met karamelsaus

Klik op de afbeelding om het bijbehorende fotoalbum (met verslagje) te bekijken.


Op 28 september werd er weer Hollandse kost gekookt.

De recepten:
(klik op de naam van het gerecht om het recept te downloaden)
Voorgerecht: Witlofsoep met garnalen
Hoofdgerecht: Zoete aardappelpuree met slavinken
Broccoli-hamschotel
Nagerecht: Panna cotta met frambozensaus

Klik op de afbeelding om het bijbehorende fotoalbum (met verslagje) te bekijken.


Op donderdag 29 juni was het de beurt aan Svetlana en Konstantin om te koken wat er in hun geboortestreek gegeten wordt.  Een frisse koude soep, smakelijke paprika’s als hoofdgerecht en een warme elixer na. Er werd weer genoten, zowel van het bereiden als van de maaltijd en het gezelschap.

De recepten:
(klik op de naam van het gerecht om het recept te downloaden)
Voorgerecht: Okroschka (koude Russische soep)
Hoofdgerecht: Gevulde paprika
Na: Elixer (drankje)

Klik op de afbeelding om het bijbehorende fotoalbum te bekijken.


Op donderdag 20 april nam wijkbewoner Jordi de deelnemers mee op reis naar zijn geboortestreek Catalonië, Spanje. Alleen culinair gesproken tenminste, want gekookt werd er gewoon in de keuken van het Huis van de Wijk. Het driegangenmenu was gevarieerd en smaakte, volgens de deelnemers, erg lekker. Vooral de soep werd enorm geprezen.

De recepten:
Voorgerecht: Sopas de ajo (knoflooksoep)
Hoofdgerecht:
Pan con tomate (brood met tomaat)
Tortilla de patatas (aardappelkoek)
Escalivada (gegrilde groenten)
Spinazie a la Andaluza
Nagerecht: Crema Catalana

Klik op de afbeelding om het bijbehorende fotoalbum te bekijken.


Op donderdag 23 maart werd er Hollandse pot met een twist gekookt.

De recepten:
Voorgerecht: soep met geroosterde tomaten
Hoofdgerecht: aardappelpuree, speklappen, rode koolsalade en warme appelmoes
Nagerecht: koninginnerijst met zwarte pruimen

Klik op de afbeelding om het fotoalbum te openen:


Op donderdag 23 februari was in het Huis van de Wijk voor de 2e  keer ‘Koken met een Twist’ en het rook weer heerlijk in de keuken van de Twister. Onder leiding van Chrismaldy Janssen werd er Venezolaans gekookt. Op het menu stond Pabellon (een gerecht met rijst, bonen en rundvlees) als hoofdgerecht en Quesillo als nagerecht. Omdat dit vrij ‘zware’ gerechten zijn was er als voorafje gekozen voor een lichte amuse. De foto’s laten zien hoe ijverig er werd gewerkt en hoe daarna werd gesmuld van het resultaat.

De recepten:
Voorgerecht: amuse
Hoofdgerecht: Pabellon 
Nagerecht: Quesillo

Klik op de afbeelding om het fotoalbum te openen:


De eerste keer ‘Koken met een Twist’ was op donderdag 26 januari. Op het menu stond Hollandse kost mèt een twist.

De recepten:
Voorgerecht: Franse Uiensoep
Hoofdgerecht: Zuurkoolschotel met salami en mosterdroom
Nagerecht: Appeltjes uit de oven met vanillesaus

Klik op onderstaand plaatje om naar het online fotoalbum te gaan voor de sfeervolle foto’s: